2020. november 05.

plakát„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül,
hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy. „
(Antoine de Saint-Exupéry)

 

Első alkalommal hirdette meg a folyadékpótlás jelentőségére fókuszáló és egyúttal a vízfogyasztást népszerűsítő kihívását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet Aqua Challenge néven.

A kihívás célja, hogy felhívják a magyar lakosság figyelmét a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságára. A résztvevők 30 nap alatt megtapasztalhatják, hogy egyetlen apró változtatással is nagy lépést tehetnek az egészségesebb életmód felé.

A kihíváshoz csatlakozók feladata, hogy tudatos döntésük értelmében az Aqua Challenge hónap során (október 01-31. között) folyadékszükségletüket kizárólag vízzel pótolhatják.

Ez a felhívás eljutott a Gennaro Verolino Iskolába is egy tájékoztató levél formájában.

Gondolkodás nélkül vágtunk bele a vízfogyasztás népszerüsítésébe, ki-ki a maga módján, saját egyéniségének, ötleteinek megfelelően. Imertettük tanulóinkkal a lehetőséget, kihelyeztük a színes plakátot, ami szemléletesen mutatja be a vonatkozó információkat. Tanóráink és kollégiumi foglalkozásaink során kiemelten foglalkoztunk a témával és természetesen vizet ittunk az étkezések alkalmával, az óraközi szünetekben és amikor csak megszomjaztunk. Egyre több tanulónk jelent meg az iskolában kulaccsal, vizes palackkal.

Tanórán párhuzamot vontunk a test és egy autó között. Lelkesen sorolták a tanulók mi szükséges ahhoz, hogy működjön a család autója: benzint tankolunk bele, elvisszük a szerelőhöz olajcserére, le kell mosni az autómosóban. Ennek mintájára azt is összegyűjtöttük, mi szükséges a test működéséhez. Meg kell etetnünk egészséges ételekkel, mosdatni is kell, pihentetni, mozgatni és vízzel megitatni – sorakoztak a válaszok. Elengedhetetlenül fontosnak tartom a megértést, mert amit értünk azt a gyakorlatban is tenni tudjuk.

Számomra különösen nagy örömet okozott a felhívás, mert saját tapasztalataim miatt szívügyemnek tekintem a vízfogyasztást. 15 éves koromig gyakran tette tönkre napjaimat migrénes fejfájás, mígnem egy kedves természetgyógyász kérdéseivel kiderítette, hogy nem iszom megfelelő mennyiségű folyadékot. Javaslata alapján kipróbáltam és a megdöbbentő eredményt megtapasztalva szokássá alakítottam a napi szükséges mennyiségű víz fogyasztását, ami azt eredményezte, hogy szinte soha nem fáj a fejem.

Azóta, ha bárki fejfájásra panaszkodik az első kérdésem, hogy mennyi vizet ivott?

„Nem szeretem a vizet.” vagy „Ebédkor ittam egy pohárral.” esetleg „Ittam ma már teát, az nem jó?” - hangzik gyakran a mentegetőzés. Ilyenkor kicsit elmosolyodom, mintha régi önmagamat hallanám és hozok egy pohár vizet.  

Pletser Ágnes
gyógypedagógus

 

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech