2019. április 24.

Környezetvédelmi napTavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz,...
Nézd, hogy karikázik
Mezei szagokkal a tavaszi szél..."
(József Attila: Tavasz van! Gyönyörű!)

Tavasz közeledtével már alig várjuk, hogy ébredjen a természet: meghalljuk a tavasz közelségét hirdető nyitnikék első énekét, kidugják fejüket a tavaszi virágok, a fák és bokrok virágpompába boruljanak, és az illatos levegőt beszívva élvezzük az első melengető napsugarakat.

 

 


Iskolánk szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően mindennek bármikor részesei lehetünk. Testközelből figyelhetjük meg a tavaszi környezet változásait, a növények fejlődését, az iskola kertjében kihelyezett keltető ládákat elfoglaló madarak ki-be röppenését, izgatottan várva: vajon kikelnek- e a fiókák. Ahhoz azonban, hogy mindez a szépség megmaradjon számunkra, óvnunk, gondoznunk kell a bennünket körülvevő természetet.
Ebben az időszakban, tanóráinkon kívül, több tanórán kívüli programunk is a tavaszi természet változásainak megismerését szolgálja. Mint minden évben, idén is, április 10-én zoopedagógiai programra látogattunk el a Fővárosi Növény- és Állatkertbe, a Fővárosi Önkormányzatnak köszönhetően. Ezen a napon az állatok napirendjét tanulmányozhattuk egy zoopedagógus segítségével, akinek szakszerű és tanulóink képességeihez igazított vezetésének köszönhetően hasznos és érdekes napot tölthettünk el az állatkertben. Külön élményt jelentett a fenti programon és a fóka show bravúrjain kívül a bezárt vidámpark állatkerthez csatolt részének látogatása, ahol megtekintettük a nemrégiben ide költöztetett természetvédelmi mentőhelyet. Az állatsimogatóban tanulóink pár napos kecskegidákat csodálhattak, kecskéket simogattak, forgó óriáshordóban próbálták ki ügyességüket.

költészet napja2

Április 11-én iskolánk idén is megünnepelte a magyar költészet napját. A korábbi hagyományainktól eltekintve most rendhagyó módon emlékeztünk. József Attila „Kertész leszek" című versét választotta mottójául az a Közép-Budai Tankerületi iskolák által meghirdetett felhívás, mely a kultúrát kötötte össze egy öko-szemléletű kezdeményezéssel. Ehhez az indítványhoz csatlakozva intézményünk kertjébe Magnolia bokrot ültettünk, melyet tanulóink fognak gondozni. A megemlékezés részeként Katona Gáborné, igazgatóhelyettes József Attila életrajzán túl a költészet napjának eredetéről, a költészet fontosságáról beszélt. A fiatalok szavalatokkal készültek erre a napra. Farkas Ottó és Németh Csaba József Attila: Isten című költeményét adták elő; Aranyosi Ervin: A tavasz pillanatai című versét pedig Kakas Elizabet, Mayer Nikolett és Czimbalek Laura szavalták el. (Kiss Ágnes gyógypedagógus)

környezetvédelmi nap 4

Készségfejlesztő iskolánk tanulói kollégáink irányításával és közreműködésével már márciusban elkezdték a tavaszi kerti munkálatokat, amik magukba foglalják a kert őszi maradványoktól és gyomoktól való megtisztítását, a talaj veteményezéshez való előkészítését, majd a veteményezést, palántázást. Szorgos kezek munkájának eredményeként az intézmény parkja és veteményes kertje miden tavasszal új életre kel, szemet gyönyörködtető látvány. Ezek a tevékenységek azonban nem csak szívet-lelket gyönyörködtető eredményeik miatt fontosak, hanem azért is, mert segítségükkel tanulóink megtanulják, mit és hogyan tehetnek környezetükért, szociális magatartásuk fejlődése közben észrevétlen fejlődik önállóságuk, felelős magatartásuk egymás, önmaguk és környezetük iránt. Szakmai ismereteiket gyakorlatba átültetve, mindennapi élethelyzetekben, otthoni tevékenységeikben is hasznosítani tudják a tanultakat. Ezekhez a tavaszi kerti munkákhoz csatlakozott a készségfejlesztő iskola többi osztálya és két általános iskolai osztály is április 17-én, környezetvédelmi napunkon.
Hagyományainkhoz híven intézményünk dolgozói és tanulói zöld színű felsőt öltöttek, ezzel is hirdetve a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés melletti elkötelezettségüket. Gyomláltunk, veteményeztünk, zöldség- és virágpalántákat ültettünk. Összeszedtük az elszáradt növényi maradványokat, a szemetet. A jó hangulatban, kitartóan végzett munka eredményét elégedetten csodáltuk a nap végén.

Schrantz Anett 
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech